Suklaahippukeksit & skonssit

Oon tässä jo yli kuukauden ajan kokeillut eri suklaahippukeksi reseptejä, muokkaillu niitä ja vihdoin... vihdoin mulla on resepti joka on helppo ja toimii joka kerta. Keksit onkin näkynyt siksi usein mun IG storyissa koska näitä tuli tehtyä aika paljon ja voin sanoa että nämä on aivan järjjjjettömän hyviä! Keksimakuja on tietty hieman erilaisia, mä tykkään rapeista, jotka on pehmeitä keskeltä ja hieman kakkumaista. Sen myös huomasin että vaikka resepti on helppo, sitä pitää oikeasti seurata todella tarkkaa ja mitään ei voi jättää pois tai muuttaa, se vaikuttaa heti kaikkeen. Joko keksit ei leviä uunissa, taikinasta tulee liian rakeista tai maku ei ole kohdillaan, tässä on tullut huomattua että todellakin pikkuiset muutokset vaikuttaa lopputulokseen.
Siksi tässä heti alkuun korostan (omien lukuisten mokien kautta) että tehdessä näitä käytä juuri niitä raaka-aineita mitkä on ohjeessa, mittaa todella tarkkaan kaikki ja lue ohjeet huolellisesti. Myöskin mittaus on todella tarkkaa, mittoja käyttäessä näitä kokkailessa veitsellä aina tasoitan dl, rkl, ja tl, mitat että kaikki ovat tasaisia eikä edes hieman kukkuraisia. Hiemankin liikaa jauhoja voi tehdä näistä heti hieman liian kuvia. Jos kotoolta löytyy ruokamittaa kannattaa voi mitata siinä.

Ja taikinasta melkein 50% on suklaahippuja, suosittelen ostamaan hieman kalliimpia ja paremman makuisia. Kerran tein lähikaupan Pirkan sukaahipuilla ja maku oli todella erilainen, eikä keksit onnistuneet niin hyvin näiden takia. Suosittelen ehdottomasti leivontahyllyltä löytyviä Dr.Oetker merkkisiä :) Tällä ohjeella tulee n. kaksi pellillistä, eli jos haluat vähemmän tee vaikka yksi pellillinen jakamalla raaka-aine määrät puoleen: Vehnäjauhoja 6,25dl, 0,5 suolaa jne.



Suklaahippukeksit 

RAAKA-AINEET

6,5dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl ruokasoodaa
230g leivontavoita (suolaton, huoneenlämpöinen)
1dl 1rkl taloussokeri
2dl 2rkl fariinisokeria
2 isoa kananmunaa (kaupan paketeissa lukee erikseen isot)
2tl vaniljauute
4,5dl suklaahippuja



VALMISTUS

1. Aloita valmistelut ajoissa, nosta kananmunat ja leivontavoi ajoissa huoneenlämpöön. Itse leikaan tarvittan määrän voita sivuun ja parisen tuntia annan lämmetä munien kanssa.

2. Sekoita pienessä kulhossa vehnäjauhot (huom! puolikarkeita), suola ja ruokasooda. 

3. Ota isompi kulho, johon laitat huoneenlämpöisen voin (älä missään nimessä pehmitä esim. mikrossa) ja kummatkin sokerit. Vatkaa kovalla teholla pari minuuttia vatkaimella tai yleiskoneessa, käsin tätä ei voi tehdä.

4. Lisää joukkoon kananmunat ja vaniljauute, sekoita taas huolellisesti minuutin tai pari kunnes ainekset ovat sekoittuneet keskenään.

5. Kaada hiljalleen jauhoseosta siivilän läpi, ja kääntele taikinaa lastalla, toista tätä kunnes kaikki jauhot on sekoitettu mukaan. Kaada sekaan sukaahiput, Itse laitan puolet tummaasuklaata ja puole tummaa. Sekoita niin että niitä on kaikkialla taikinassa.

6. Ota pöydälle iso pala elmukelmua, kaada taikina keskelle ja pakkaa taikina siihen tiiviisti. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi, tai mikä parasta niin yön yli valmiiksi huomista! Tämä kuulostaa ehkä hieman hassulta vaiheelta, mutta älkää jättäkö välistä missään nimessä.

7. Kun taikina on ollut aikansa jääkaapissa, kuumenna uuni 175 asteeseen. Avaa elmukelmu ja levitä leivinpaperi pellille. Itse tykkään käyttää jäätelökauhaa, mutta kaksi isoa lusikkaa toimii tässä myös kivasti. Todella tärkeää tässä vaiheessa on ettei keksejä laita liian lähelle toisiaan, sillä ne leviävät. Tärkeää on myös ettei taikinaa liikaa käsittele vaan palat saavat olla rosoisia, jos niistä tekee liian tiiviitä ja käsillä muotoilee, keksit eivät leviä samanlailla. Anna olla uunissa 8-12 minuuttia, viiden minuutin jälkeen suosittelen tarkkailemaan vieressä jopa minuutin välein. Kiertoilmauunin kanssa nämä ovat aika nopeasti valmiita ja itse otan pois kun väri on kauniin kultainen ja keksien reunat näyttävät ihanan rapeilta, jos haluaa että keksit hieman kuivempia ja kovempia keskeltä, kannattaa odottaa että tummuu vielä enemmän. 

8. Ota pois uunista ja anna olla pellillä kymmenisen minuuttia, sitten nostan lastalla jäähtymään kunnolla lautaselle ja annan olla vielä aikankin puolisen tuntia että saavat hetkisen jähmettyä. Nämä lämpiämän ja jääkylmä maito on loistava yhdistelmä! Kun keksit ovat purkissa tai päivä on vaihtunut, voi yhden keksin laittaa mikroon 10sek. joka tekee siitä kuin taas uunituoreen.


Ja tässä lopputulos, tällä kertaa itseasiassa halusin hieman paksumpia keksejä, jolloin hieman käsillä muotoilin taikinapalloja käsillä. Mutta ohuempana maku on ehkä hitusen parempi, joten antakaa niiden olla vain pellillä hieman rosoisia ja oudon muotoisia!


Näitä olen tehnyt kavereille, juhliin, sunnuntaibrunssille ja ihan meidän omaksi iloksi illalla. En ole keksien suuri ystävä, mutta nämä ovat yksi suurin herkkuni! Ja tämän astiaston perään jatkuvasti kysellään, niin tätä olen jo hetken keräilly Stokkalta ja heidän nettikaupastaan. Astiasto on Pip Studiolta ja tätä olen saanut myös lahjaksi mm. jouluna. Tämä on ihanan värikäs ja outo, nyt se on ollut melkein joka sunnuntaina käytössä kun teen hieman paremman aamupalan. Tällä kertaa perhe tuli meille sunnuntaina taas aamupäivänä ja meillä oli pieni teetuokio. :)


Löysin muuten myös loistavan ohjeen skonsseille, näissäkin meni hetki oppia miten taikinan saa toiminaan sillä näissäkin on yksinkerainen resepti, mutta yhtä paljon näissä vaikuttaa myös miten esimerkiksi taikinaa vaivaa tai paloja leikkaa muotiolla :D Suosittelem, ihania kermavaahdon ja hillon kera, varsinkin teen kanssa. Ohje löytyy englanniksi täältä.

Responses to Suklaahippukeksit & skonssit